farvekort

Farver og materialer

Kontrol og test

Det er ikke kun indenfor farveskalaen, at der er sket en kolossal udvikling, siden det indigoblå bomuldsdenim blev opsyet til dansk arbejdstøj for snart 100 år siden.

Stoffabrikanterne verden over skeler nu både til militæret, sportens verden og udviklingen indenfor rumfarten. I dag blandes naturmaterialer med kunststoffer, så helt nye stofkvaliteter opstår, f.eks. bomuld med strecheffekt, som giver god komfort, og polyester med bambusfibre, som er lugtreducerende. Forskellige behandlinger sørger for at stoffet bliver syrefast og flammehæmmende samt bliver vind- og vandafvisende med åndbar funktion eller vand-, olie- og smudsafvisende ved hjælp af nanoteknologi. De mange sammensatte stofkvaliteter giver mere end 20 forskellige vaskeanvisninger.

Hos producenten bliver det færdige tøj også udsat for diverse test, som f.eks. hvordan sved påvirker farverne, om sømmene kan holde til selv meget hårde belastninger og hvor stor slid- og rivstyrken er.

Ved siden af tøjproduktionen har firmaerne gennem årene udvidet sortimentet til at omfatte mange forskellige former for tilbehør incl. sikkerhedsfodtøj. Samarbejdet med brugergrupper, godt design, løbende kontrol og stadig udvikling betyder at dansk arbejdstøj er helt i front, når der skal vælges – både herhjemme og i udlandet.

Årstal: 2010
Illustration fra katalog, FE Engel. Danmarks Industrimuseum.

greyzone-s coolmax-s t-shirt-s vest-s buks-blaa-s jakker3-s tofarvet-buks-s boern-s kedeldragt-s kittel-s farvekort-s
 
Danmarks Industrimuseum, Klædeskabet klaedeskabet@industrimuseet.dk www.industrimuseet.dk