kittel-kaki

Kittel

Udbredt model

Kitlen som arbejdsbeklædning for mænd blev fremstillet på konfektionsfabrikker og blev brugt i mange forskellige erhverv. Den var i princippet en forlænget habitjakke, syet i en rummelig facon, idet den ofte benyttedes over en anden form for beklæd-ning. Den har lange to-søms ærmer og revers, samt tre lommer. Skulder- og sidesømme er rykket om på ryggen, hvor der er en regulerbar spændetamp og slids midt bag.

Der var en særlig status knyttet til kitlen, da den kom frem som arbejdsbeklædning. Den hvide kittel blev forbundet med klinisk videnskab, og den autoritet blev overført til de andre klassiske farver.

En mand iført kittel havde som regel ikke stillesid-dende arbejde, men befandt sig som værkfører midt i hierarkiet mellem manden på gulvet og ledelsen. Under kitlen sås ofte skjorte og slips, som sammen med en kuglepen i brystlommen gav indtryk af prestige på mange arbejdspladser.

Denne khakifarvede sildebensvævede drejlskittel er et typisk eksempel på den mest udbredte model. Den er meget lappet, både på symaskine og i hånden, og knapperne er af forskellige materialer. Kraven og de to store lommer er udskiftet med andet stof og vidner om stort slid.

Kitlen er brugt af en planteavlskonsulent.

Årstal: 1953
Materiale: 100% bomuld
Genstand: Danmarks Industrimuseum, AHI 98:01


2000-2010 >
intro-s undertoej-s skjorte-s buks-s jakke-kina-s jakke-lilla-s overall-faconfast-s kittel-kaki-s faconfast-s kvinder-s battledress-s spacer
 
Danmarks Industrimuseum, Klædeskabet klaedeskabet@industrimuseet.dk www.industrimuseet.dk